Relingslister

Relingslister

Som båtägare får man lov att uppleva flera ljuvliga tider. Somrar uti det blå, där det böljande vattnet lätt vaggar båtar fram och tillbaka. Må hända att du tillbringar tid med nära och kära, och varför inte ta en fisketur när vädret är som bäst? Visst låter det trevligt, men med all den här njutningen kommer så klart också ett ansvar, vilket märks när naturens krafter börjar slita på din båt. För att motverka slitaget är det därför viktigt att vidta åtgärder i syfte att se till så att båten kvarstår i gott skick och garantera dess långvariga livslängd. För att nå detta mål krävs ett frekvent underhåll, där du bör lägga lite extra tid på just relingslisterna och kölen, då dessa är de mest drabbade delarna.

Om det nu känns överväldigande eller förvirrande så behöver du ej frukta, då det finns flera råd och vägledningar till hur man på bästa sätt kan underhålla dessa punkter. Relingslister är de objekt som ser till så att din motorbåt, jolle eller segelbåt är skyddad från repor under den tid då du förankrar din båt vid antingen bryggan, en klippa eller en annan båt. Relingslisten ser då till så att stäven och kölen är effektivt skyddade. Man kan ha användning av relingslisterna på glasfiber-, ribb- eller aluminiumbåter, de är godkända för havsvatten och kan därmed hålla i många år. Det finns ett flertal olika färger, typer och former att välja mellan, och relingslisten går i regel alltid hela vägen runtomkring båten.

Men om det nu finns ett sådant stort utbud av olika sorters relingslister, vilken typ bör just du införskaffa för att gynna din båt? En del relingslister från Profillagret kan- och ska monteras rätt på ett plant skrov, medan det också finns andra sorter som ska sättas mot en fogning av topp och botten, vilket ger en utstående kant. Det du först av allt måste göra är en noggrann mätning av just tjockleken på kanten. Detta är oerhört essentiellt, då relingslisten måste kunna gapa över denna kant.

De flesta relingslister tillverkas just nu av PVC eller EPDM-gummi. Men vad är då dessa? EPDM är baserat på en tvärbunden sampolymer av eten, propen och en dien-monomer. Detta erbjuder god värme- och kemikaliebeständighet till ett förhållandevis lågt pris, och används främst till olika detaljer utomhus, såsom till exempel byggnadslister, kabelhöljen och bildetaljer. PVC, å andra sidan, används ofta flitigt för kommunal vattenförsörjning och avloppsrör, eftersom dess mekaniska egenskaper såsom draghållfasthet och dragmodul är bättre än andra olefinplasterna, och dessa produkter är robusta och tåliga. Det här kan låta väldigt komplicerat, men den enda övergripande informationen du egentligen bör ta med dig får detta är att just leta efter PVC eller EPDM-gummi när du väljer dina relingslister.

Förhoppningsvis har du nu fått den vägledningen du sökte och blivit lite klokare inom området relingslister. Vid ytterligare frågor finns det alltid hjälpmedel att hitta hos experterna som erbjuder försäljning av just relingslister, och som vid de flesta tillfällen är tillgängliga att svara på alla de frågor du må ha.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*