Postmodern dansk design

Skandinavisk design

Gubi står för kvalitet, enkelhet och stilfullhet. Deras inredningsprodukter är lyxiga samtidigt som de är funktionella, vilket verkligen är en raritet! Sortimentet består av möbler, lampor och andra inredningsprodukter för både hem och kontor. Följ länken här och se mer. Enligt företagets egen beskrivning är det ett designföretag som är dedikerat till att fira allt det lyxiga i livet – och visst lyckas det!

Evolution är företagets nyckelord och det är sannerligen i ständig rörelse. Med ett stort mått passion och en hel del mod bidrar företaget till att utveckla inredningssfären att bli både snyggare och mer funktionell. Man skulle kunna tro att det är ett nystartat företag med allt detta driv men faktum är att det grundades i Danmark redan 1967.

Ett renommerat designteam

En mängd designers har under årens lopp valt att arbeta tillsammans med Gubi. Här ses personer, konstellationer och företag såsom Bonderup & Thorup, Corsini & Ruiz Millet, Gamfratesi, Greta M. Grossman, Kerstin H. Holmquist, Henning Larsen Architects, Jacques Adnet, Komplot Design, Louis Weisdorf, Mathieu Matégot, Oliver Schick, Paul Leroy, Robert Dudley Best, Anders Lundqvist, Sebastian Herkner, Space CPH, Gio Ponti, Oeo Studio och, naturligtvis, Gubi Olsen själv.

Det var Gubi Olsen som kom att grunda företaget tillsammans med sin fru Lisbeth Olsen. Han har alltid varit driven i sin design och sökt utanför Danmarks gränser efter stilar och händelser som får inspirationen att flöda. Magnifika pianon, Napoleon Bonaparte och fransk bio har varit några av gnistorna i Olsens flammande låga. Samtidigt har Olsen värnat om det traditionella, danska möbelhantverket. Om denna anseende formgivare skulle beskrivas med en etikett eller om han skulle sättas i en kategori så vore det postmodernism.

Belysning

Företagets produktioner inom området belysning är hänförande. De kostar förstås skjortan men om man vill ha kvalitet och vara unik så är det väl spenderade pengar. Kollektionerna finns till exempel att köpa hos Royal Design och Svenssons i Lammhult med fler.

En utmärkande ljuskälla i samlingarna är lampan Gräshoppa som formgavs av Greta Magnusson Grossman under år 1947. Den kom senare att ges ut i nyutgåva av Gubi och idag är denna golvlampa en riktig klassiker. Mycket riktigt liknar den en stor gräshoppa där den står med sina böjda metallben och sin skärm av aluminium. Dess rena detaljer gör den till ett typexempel av dansk design. Fokuset på funktionalitet finns naturligtvis även hos denna lampa då ljuset är behagligt och ljuskällan kan justeras så att den ger exakt den position som du behöver. Som med all riktigt genomtänkt design behöver du inte nöja dig med mindre, Gräshoppa kommer nämligen i mängder av olika färger så att du kan välja exakt den som passar dig; vit, svart, blå, grå, röd eller orange.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*