Tecken på dålig hörsel

Det kan vara väldigt svårt att acceptera att man har fått nedsatt hörsel. Men faktum är att om din hörselnedsättning inte behandlas så kan det i stor grad påverka ditt liv och dina nära och kära runt dig. Det blir ofta ansträngt att umgås med andra när man inte kan kommunicera riktigt och man kan lätt känna att man blir arg, irriterad, pessimistisk och stressad. Speciellt när man känner att man inte längre knappt kan föra ett vanligt samtal. Men vad är då tecken på att man håller på att få eller plötsligt har fått dålig hörsel?

Vanliga tecken på hörselnedsättning är att man först och främst märker att man har svårare att höra andra människor när de talar. Man kan känna att andra har börjar tala mer otydligt och svagt. Ett annat tecken kan vara att andra säger till dig att du har högt ljud på när du tittar på TV. Kanske märker du att du har svårare att höra med det ena örat än det andra, till exempel när du pratar i telefon eller så kanske du har en känsla av att det har slagit lock för örat. Lider du av tinnitus så kommer du att uppleva ett obehagligt susande eller pipande. Du kanske även har svårt att uppfatta då många pratar samtidigt och speciellt om man befinner sig där det är bakgrundsbuller.

Att man hör sämre kan bero på många saker. Den vanligaste anledningen är att hörselorganen åldras. Om detta är fallet så märker man mest att det är svårt att urskilja konsonanter när någon pratar men man hör inte heller syrsor och småfåglar längre. Det kan bli svårt att förstå tal, men även att höra vem det faktiskt är som talar och speciellt om det är många som pratar samtidigt.

Om du har öronkatarr så samlas det vätska bakom trumhinnan och detta gör att det blir svårare att höra och det känn som om det slår lock för örat. Det är utrymmet bakom trumhinnan som blir vätskefyllt och om slemhinnan i örontrumpeten svullnar så kommer det ibland för lite luft till örat. Det blir då undertryck och vätska fyller upp mellanörat helt eller delvis. Om vätskan blir kvar länga så blir den seg, men så fort besvären behandlats hör man bra igen. Detta är särskilt vanligt hos barn.

Sjukdomar, slag mot huvudet eller buller kan skada nervcellerna i snäckan, hörselnerven eller hjärnan. Om du utsätts för buller så kan de små nervcellerna i snäckan skadas permanent. Hur allvarliga besvär man får av detta beror på hur omfattande skadorna har blivit. Om du utsätts för långvarigt buller, genom till exempel arbete så kan hörselskadorna bli bestående.

Om du har nedsatt hörsel så kan samspelet med andra människor kännas svårt. Ofta gör nedsatt hörsel att man undviker sociala sammanhang och man kan lätt känna sig utanför. Det är då viktigt att söka hjälp. Se i första hand till att du får genomgå ett hörseltest för att fastställa exakt vad problemet är. Om det är åldersrelaterat och kroniskt så finns det otroligt bra hörapparater idag som knappt inte syns alls, men de kommer verkligen att göra underverk för dig och få dig att leva upp på nytt. Läs mer på www.audika.se

Leave a comment

Your email address will not be published.


*